Η σοφία των δέντρων που ρίχνουν τα φύλλα τους
Στο προηγούμενο newsletter, είδαμε πώς η φύση, μέσα από τον κύκλο της ζωής των φύλλων, μας διδάσκει την αξία της αποδέσμευσης και της ανανέωσης.
Τώρα, ας εμβαθύνουμε σε αυτή τη σοφία και ας δούμε πώς μπορούμε να την εφαρμόσουμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.
Όπως το δέντρο αποδεσμεύεται από τα φύλλα του για να αντέξει τον χειμώνα και να προετοιμαστεί για την άνοιξη, έτσι και εμείς οφείλουμε να αποβάλλουμε από τα κλαδιά του εαυτού μας οτιδήποτε πλέον δεν μας εξυπηρετεί.
Για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, για να εξελιχθούμε και να αναγεννηθούμε, χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας ό,τι μας βαραίνει.
Αυτό μπορεί να αφορά συνήθειες, πεποιθήσεις, ακόμα και σχέσεις ή παλιές ξεραμένες φιλίες που πλέον δεν μας τροφοδοτούν, αλλά μας κρατούν στάσιμους. Ίσως είναι καιρός να επανεξετάσουμε τις συνεργασίες και τις συναναστροφές μας, να αναγνωρίσουμε ποιοι άνθρωποι συμβάλλουν στην εξέλιξή μας και ποιοι λειτουργούν ως τροχοπέδη.
Η φιλοσοφία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μας παρέχει εργαλεία για να κατανοήσουμε αυτή τη διαδικασία. Ο Ηράκλειτος, με το περίφημο "τα πάντα ρει και ουδέν μένει", τόνιζε την νομοτελειακή αέναη κίνηση και μεταβολή, ο Βούδας δίδασκε την αποδέσμευση από την προσκόλληση ως δρόμο προς την φώτιση και η Ελληνική παράδοση είναι γεμάτη από παραβολές που αφορούν την θυσία, όπως αυτή της Ιφιγένειας ή της γυναίκας του πρωτομάστορα στο γεφύρι της Άρτας.
Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν και μάλιστα ιδανικότερα γραπτά σε ένα σημειωματάριο ή προσωπικό ημερολόγιο:
Ποιες συνήθειες μας σαμποτάρουν;
Συνήθειες, μικρές ή μεγάλες, που έχουμε υιοθετήσει και επαναλαμβάνουμε μηχανικά, μπορεί να μας κρατούν δέσμιους σε ένα φαύλο κύκλο. Μπορεί να πρόκειται για καθημερινές συνήθειες, όπως η υπερβολική χρήση του κινητού, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, ή για πιο βαθιά ριζωμένες συμπεριφορές, όπως η αναβλητικότητα, η τελειομανία, η τάση για αρνητισμό.
Να μερικές ερωτήσεις για ενδοσκόπηση:
Ποιες πεποιθήσεις μας περιορίζουν;
Οι πεποιθήσεις μας, συνειδητές ή ασυνείδητες, διαμορφώνουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας. Περιοριστικές πεποιθήσεις, όπως "δεν είμαι αρκετά καλός/ή", "δεν μπορώ να τα καταφέρω", "δεν μου αξίζει η ευτυχία", ύπήρξαμε καλοί συνεργάτες στο πρώτο μας ξεκίνημα, λειτουργούν ως βαρίδια στην προσωπική μας εξέλιξη.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν:
Ποιες σχέσεις ή συνεργασίες μας απομυζούν ενέργεια;
Οι σχέσεις μας, είτε πρόκειται για φιλικές, ερωτικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας. Σχέσεις που χαρακτηρίζονται από τοξικότητα, έλλειψη σεβασμού, χειριστικότητα ή εξάρτηση, μας απομυζούν ενέργεια και μας κρατούν στάσιμους.
Ας απαντήσουμε σε μερικές από αυτές τις ερωτήσεις ή και άλλες αν αναδυθούν:
Η αποδέσμευση από συνήθειες, πεποιθήσεις και σχέσεις που δεν μας εξυπηρετούν απαιτεί θάρρος, αυτογνωσία και ετοιμότητα για αλλαγή. Όμως, το πέταγμα των δικών μας παλιών ξεραμένων φύλλων, είναι απαραίτητο για να ερθει η νέα άνοιξη και να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανανέωση και την εξέλιξη, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Ας αφήσουμε πίσω μας ό,τι δεν μας εξυπηρετεί, όπως τα φύλλα που πέφτουν το φθινόπωρο. Ας αγκαλιάσουμε την αποδέσμευση και ας ανοίξουμε τον δρόμο για την ανανέωση και την εξέλιξη.
Πάντα όμως με διάκριση και σύνεση, καθώς πολύ συχνά έχουμε την τάση της υπερβολής. Μπορεί κάποιες φορές να έχουμε την μεγαλύτερη ευθύνη για μια προβληματική σχέση ή συνεργασία και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε ποτέ, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα συναντούμε τις ίδιες προβληματικές καταστάσεις και στα επόμενα πρόσωπα και συνθήκες της ζωής μας.
Στη φωτογραφία του blog, πίνακας της Georgia O'Keeffe με φθινοπωρινά φύλλα...
Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για νέες εκδηλώσεις, άρθρα, σεμινάρια;
Γραφείτε στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό μας δελτίο και κατεβάστε άμεσα δωρεάν, το ebook μας για το πως να αποκτήσετε μεγαλύτερη ροή στη ζωή σας
Δεν στέλνουμε μηνύματα spam