Άνθρωποι με υψηλότερες γνωστικές ικανότητες τείνουν να υποστηρίζουν λιγότερο έντονα τις ηθικές αξίες συνολικά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Intelligence. Το μοτίβο αυτό παρατηρήθηκε σε δύο ανεξάρτητες μελέτες και δεν διέφερε ανά φύλο. Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν τη δημοφιλή υπόθεση ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι υιοθετούν πιο ισχυρές ηθικές αξίες.
Πώς σχετίζεται η νοημοσύνη με την ηθική;
Παρόλο που συχνά υποτίθεται ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ηθικοί ή ηθικά ανεπτυγμένοι, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλότερη νοημοσύνη με μεγαλύτερη υποστήριξη φιλελεύθερων αξιών όπως η συμπόνια και η δικαιοσύνη, ενώ άλλες έχουν διαπιστώσει ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να αποδέχονται ηθικές αρχές που βασίζονται στην πίστη, την παράδοση ή την αγνότητα. Συνοπτικά, η σχέση μεταξύ νοημοσύνης και ηθικών αξιών παρέμενε ασαφής.
Η παρούσα μελέτη επιδίωξε να διευκρινίσει αυτή τη σχέση χρησιμοποιώντας ένα βελτιωμένο εργαλείο μέτρησης των ηθικών βάσεων και μια καθιερωμένη δοκιμασία γνωστικής ικανότητας
Πώς έδρασε η μελέτη;
Η μελέτη - με τίτλο «Higher cognitive ability linked to weaker moral foundations in UK adults» που υπογράφεται από τους Michael Zakharin και Timothy C. Bates - εστίασε σε μια θεωρία γνωστή ως «Moral Foundations Theory», η οποία προτείνει ότι οι ηθικές κρίσεις των ανθρώπων καθοδηγούνται από έξι διαισθητικές «βάσεις». Αυτές περιλαμβάνουν δύο «εξατομικευμένες» βάσεις — το ενδιαφέρον και την ισότητα — που επικεντρώνονται στην προστασία των ατόμων από τον πόνο και την προώθηση της δικαιοσύνης.
Οι υπόλοιπες τέσσερις — η αναλογικότητα, η πίστη, η εξουσία και η αγνότητα — ονομάζονται «συνεκτικές» βάσεις, επειδή στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, την ιεραρχία και τις κοινές αξίες. Οι άνθρωποι διαφέρουν στο πόσο έντονα υποστηρίζουν κάθε μία από αυτές τις βάσεις. Για παράδειγμα, οι φιλελεύθεροι τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά στις εξατομικευμένες βάσεις, ενώ οι συντηρητικοί υψηλότερα και στις έξι, ιδιαίτερα στις συνεκτικές. Η θεωρία υποστηρίζει ότι αυτές οι διαφορές αντικατοπτρίζουν βαθιά ριζωμένες ηθικές διαισθήσεις και όχι συνειδητή σκέψη.
Για να εξετάσουν αν η νοημοσύνη συνδέεται
με αυτές τις ηθικές διαισθήσεις,
οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο μελέτες.
Η πρώτη μελέτη
Στην πρώτη, στρατολόγησαν 802 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι συμμετέχοντες αρχικά συμπλήρωσαν το «Moral Foundations Questionnaire-2», μια αναθεωρημένη έκδοση ενός τυπικού εργαλείου μέτρησης των έξι ηθικών βάσεων.
Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, 463 από αυτούς ολοκλήρωσαν ένα σύνολο δοκιμασιών γνωστικής ικανότητας, που μετρούσαν λεκτική συλλογιστική, αναγνώριση αριθμητικών μοτίβων και αφηρημένη σκέψη. Οι δοκιμασίες αξιολόγησαν τόσο συγκεκριμένες ικανότητες όσο και γενική νοημοσύνη.
Η δεύτερη μελέτη
Η δεύτερη μελέτη περιλάμβανε ένα νέο και μεγαλύτερο δείγμα 857 ενηλίκων, επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αντίθεση με την πρώτη μελέτη, αυτή η ομάδα ολοκλήρωσε τόσο τις ηθικές όσο και τις γνωστικές δοκιμασίες στην ίδια συνεδρία. Η δεύτερη μελέτη ήταν προεγγεγραμμένη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές είχαν δημοσιεύσει εκ των προτέρων τις υποθέσεις τους για να μειώσουν τη μεροληψία. Χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια υλικά και διαδικασίες όπως στην πρώτη μελέτη, διασφαλίζοντας συνέπεια.
Τα αποτελέσματα υποστήριξαν το «Morality Suppression Model».
Άτομα με υψηλότερες επιδόσεις στις δοκιμασίες λεκτικής, αριθμητικής και αφηρημένης σκέψης θεώρησαν το ενδιαφέρον, την ισότητα, την αναλογικότητα, την πίστη, την εξουσία και την αγνότητα ως λιγότερο σημαντικά για την ηθική τους ταυτότητα.
Οι συσχετίσεις ήταν μέτριας έντασης αλλά στατιστικά σημαντικές και τα μοτίβα ήταν σχεδόν πανομοιότυπα και στα δύο δείγματα. Επιπλέον, εντοπίστηκε ένας ιδιαίτερος σύνδεσμος μεταξύ λεκτικής νοημοσύνης και χαμηλότερης υποστήριξης της βάσης της αγνότητας, η οποία περιλαμβάνει πεποιθήσεις για τη σωματική αγνότητα και τα παραδοσιακά ηθικά όρια.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αν αυτές οι σχέσεις διέφεραν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αν και οι μέσοι βαθμοί στις ηθικές βάσεις διέφεραν ανά φύλο, οι συσχετίσεις μεταξύ νοημοσύνης και ηθικών αξιών δεν παρουσίασαν διαφορές.
Το ίδιο αρνητικό μοτίβο ισχύει και για τα δύο φύλα.
Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η υψηλότερη γνωστική ικανότητα μπορεί να αποδυναμώνει την εξάρτηση των ανθρώπων από διαισθητικές ηθικές κρίσεις. Άτομα με ισχυρότερες ικανότητες λογικής σκέψης μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμα να αποδεχτούν ηθικές αξίες ως δεδομένες και πιο επιρρεπή στο να τις αμφισβητήσουν ή να τις ερμηνεύσουν μ' έναν δικό τους τρόπο. Αυτό συμβαδίζει με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι η αναλυτική σκέψη μπορεί να υπερκεράσει ενστικτώδεις ηθικές αντιδράσεις. Ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με την αντίληψη ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ηθικά ανεπτυγμένοι ή συμπονετικοί. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα με υψηλή νοημοσύνη μπορεί να είναι πιο αποστασιοποιημένα από τις ηθικές αξίες συνολικά.
Γιατί τα έξυπνα άτομα έχουν
χαμηλότερα ηθικά κριτήρια;
Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η αναλυτική σκέψη, που σχετίζεται με υψηλότερη γνωστική ικανότητα, τείνει να μειώνει τη συναισθηματική εμπλοκή σε ηθικά ζητήματα. Οι ηθικές διαισθήσεις βασίζονται συχνά σε άμεσες, συναισθηματικές αντιδράσεις για το σωστό και το λάθος, ενώ η αναλυτική σκέψη περιλαμβάνει συνειδητή, ουδέτερη ως προς το συναίσθημα λογική. Αν η νοημοσύνη ευνοεί περισσότερο το δεύτερο, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη δύναμη των ηθικών πεποιθήσεων σε όλα τα πεδία, όχι μόνο σε εκείνα που συνδέονται με τον πολιτικό συντηρητισμό.
Οι ερευνητές πρότειναν επίσης μια πιο υποθετική εξήγηση. Σημείωσαν ότι η λεκτική νοημοσύνη συνδέθηκε ιδιαίτερα με τη χαμηλή υποστήριξη της βάσης της αγνότητας, που περιλαμβάνει πεποιθήσεις για τη σωματική αγιότητα και την ηθική καθαρότητα. Άτομα με υψηλή λεκτική ικανότητα μπορεί να είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τη γλώσσα και τη λογική για να αμφισβητήσουν ή να ερμηνεύσουν διαφορετικά αυτές τις παραδοσιακές αξίες, θεωρώντας τις ξεπερασμένες ή περιττές. Αυτό θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο μοτίβο στο οποίο οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λογική τους για να υποβαθμίσουν ηθικούς κανόνες που περιορίζουν τη συμπεριφορά.
Παρόλο που τα ευρήματα ήταν συνεπή και στα δύο μεγάλα δείγματα, η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς. Πρώτον, τα δεδομένα δεν μπορούν να καθορίσουν αν η νοημοσύνη προκαλεί ασθενέστερες ηθικές αξίες (ή το αντίστροφο). Για παράδειγμα, είναι πιθανό ότι άτομα που απορρίπτουν ισχυρά ηθικά κριτήρια να έλκονται προς πνευματικά ενδιαφέροντα που ανταμείβουν την αφηρημένη σκέψη.
Δεύτερον, όλες οι ηθικές αξίες μετρήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων αυτοαναφοράς. Η χρήση άλλων μεθόδων, όπως συμπεριφορικές δοκιμασίες ή αναφορές από τρίτους, θα μπορούσε να ενισχύσει μελλοντικές μελέτες. Τρίτον, η μελέτη επικεντρώθηκε σε έναν δυτικό, αγγλόφωνο πληθυσμό. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα ίδια μοτίβα ισχύουν και σε άλλες πολιτισμικές συνθήκες.
ΠΗΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ : queen.gr
Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για νέες εκδηλώσεις, άρθρα, σεμινάρια;
Γραφείτε στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό μας δελτίο και κατεβάστε άμεσα δωρεάν, το ebook μας για το πως να αποκτήσετε μεγαλύτερη ροή στη ζωή σας
Δεν στέλνουμε μηνύματα spam