Φράσεις που αποκαλύπτουν μια πολύ υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνεις)

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη;

Οι φράσεις που χρησιμοποιεί και οι τρόποι που θα σε κάνουν να αναπτύξεις αυτή την ικανότητα. 

Η συναισθηματική νοημοσύνη παρουσιάζεται συχνά σαν μια «ευγενική» ικανότητα που δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι, όπως το να μπορείς να είσαι συμπονετική, να ακούς, να μην αντιδράς παρορμητικά. Είναι ο τρόπος που μπορείς, είτε με τον λόγο είτε με τη σιωπή, να ρυθμίζεις τον εαυτό σου και, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να ρυθμίζεις και τον άλλον.



Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη;

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητά σου να μένεις μέσα σε πολύπλοκα συναισθήματα χωρίς να καταρρέεις. Δεν είναι μόνο «νιώθω τον άλλον», αλλά «νιώθω τον εαυτό μου ενώ είμαι σε σχέση με τον άλλον».

Αν την κατέχεις, μπορείς:

  • Να μην ενεργείς παρορμητικά, αλλά να επεξεργάζεσαι.

  • Να διαβάζεις το συναισθηματικό φορτίο πέρα από τα λόγια.

  • Να διατηρείς εσωτερική συνοχή ακόμα και σε χαοτικά περιβάλλοντα.

  • Να μη χρησιμοποιείς τα συναισθήματα σαν εργαλεία ελέγχου, αλλά σαν μηνύματα προς αποδοχή.

Τι συμβαίνει στον συναισθητικά ώριμο εγκέφαλο;

Νευροφυσιολογικά, όταν διαθέτεις ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, δείχνεις ρυθμισμένη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο σώμα και τον εγκέφαλο και το αντίστροφο.



Ο συναισθητικά έξυπνος νους είναι ενσωματωμένος στο σώμα, είναι ένα σώμα που δεν πανικοβάλλεται μόλις κάτι το διαταράξει. Και αυτό φαίνεται στη φωνή, στην αναπνοή, στην ποιότητα των λόγων σου.

Φράσεις που αποκαλύπτουν βαθιά

συναισθηματική νοημοσύνη

Δεν είναι όλες οι φράσεις ίδιες. Κάποιες είναι παρορμητικές ή αμυντικές. Άλλες γεννιούνται από έναν εσωτερικό χώρο ρυθμισμένο, σκεπτόμενο, περιεκτικό. Αν έχεις περάσει μια πορεία συναισθηματικής ενσωμάτωσης - είτε λόγω χαρακτήρα, εμπειριών είτε λόγω εσωτερικής δουλειάς - δεν μιλάς για να προστατευτείς, αλλά για να χτίσεις.

Οι φράσεις που ακολουθούν δεν είναι απλώς ευγενικές, αλλά δείχνουν έναν ψυχισμό που μπορεί να παραμένει σε επαφή ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, χωρίς να καταρρέει, χωρίς να επιτίθεται, χωρίς να διαλύεται.

Κάθε φράση είναι μια επιλογή που ρυθμίζει το συναισθηματικό βάρος, χωρίς να χάνεις επαφή με τον εαυτό σου.

Ποιες είναι αυτές οι φράσεις που δείχνουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη;

  • «Βοήθησέ με να καταλάβω τι ένιωσες, όχι μόνο τι έγινε»: Εστιάζεις όχι στο γεγονός, αλλά στην επεξεργασία. Αναγνωρίζεις πως η ψυχική πραγματικότητα μετράει όσο και η αντικειμενική.

  • «Αν σε πονάει, για μένα είναι αληθινό, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνω ακόμα»: Αναστέλλεις τον πανικό, αναγνωρίζεις την εμπειρία του συνομιλητή.

  • «Καταλαβαίνω ότι αρχίζω να δημιουργώ αντιδράσεις και δεν θέλω να το στρέψω πάνω σου»: Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι μπορείς να κρατήσεις τον παρορμητισμό και να προστατεύσεις τη σχέση.

  • «Δεν έχω λύση, αλλά μπορώ να είμαι μαζί σου σ' αυτό που νιώθεις»: Αυτό που δείχνεις ότι θέλεις είναι να είσαι εκεί. Η παρουσία σου θεραπεύει περισσότερο από τη λύση.

  • «Αν χρειαστείς να κλειστείς, εγώ θα μείνω και στη σιωπή σου»: Σέβεσαι τον ρυθμό του άλλου. Δεν βιώνεις την απόσταση σαν απόρριψη.

  • «Μπορεί να κάνω λάθος. Θέλω να καταλάβω από πού προέρχεται αυτό που νιώθεις»: Παραχωρείς χώρο στην εμπειρία του άλλου. Δεν προσπαθείς να τον ελέγξεις, αλλά να τον κατανοήσεις.

  • «Μου δείχνεις κάτι που δεν είχα δει. Σε ευχαριστώ που το μοιράστηκες»: Εκφράζεις ευγνωμοσύνη ακόμα και για τη δυσάρεστη αλήθεια. Δεν καταρρέεις μπροστά στην κριτική.

Δεν είναι μόνο ενσυναίσθηση: είναι ικανότητα να περιέχεις, να διαχωρίζεις, να επεξεργάζεσαι

Πολλοί ευγενικοί άνθρωποι είναι συμπονετικοί. Όμως, δεν είναι όλοι συναισθηματικά νοήμονες. Η διαφορά βρίσκεται στη λειτουργία της «περιεκτικότητας». Αν έχεις ώριμη συναισθηματική νοημοσύνη, δεν συγχωνεύεσαι με τον άλλον, δεν χάνεσαι, δεν θυσιάζεσαι για να αγαπηθείς.

Ξέρεις:

  • να αναγνωρίζεις τον άλλον ως ξεχωριστό πρόσωπο,

  • να μην εισβάλλεις, ακόμα κι όταν τον αποδέχεσαι,

  • να φροντίζεις όχι από ανάγκη, αλλά ως συνειδητή επιλογή σχέσης.

Μπορείς να μάθεις τη συναισθηματική νοημοσύνη;

Ναι, μπορείς. Αλλά δεν τη μαθαίνεις όπως αποστηθίζεις ένα κείμενο. Δεν την αποκτάς διαβάζοντας λόγια ή ακούγοντας συμβουλές. Την μαθαίνεις μέσα από εμπειρίες που αλλάζουν τα θεμέλια του εσωτερικού σου κόσμου.

Τη μαθαίνεις αργά, μέσα από τη σχέση. Όχι από οποιαδήποτε σχέση, αλλά από μια σχέση που δεν εισβάλλει, δεν χειραγωγεί, δεν απαιτεί. Μια σχέση που σε σέβεται, περιμένει, αντανακλά χωρίς να σε αλλάζει.

Η ψυχοθεραπεία, όταν γίνεται σωστά, βοηθάει σημαντικά στο να αποκτήσεις συναισθηματική νοημοσύνη.

Μερικοί τρόποι για να μάθεις τη συναισθηματική νοημοσύνη είναι οι εξής:

  • Εμπειρίες μη απειλητικής επαφής, όπου το σώμα μπορεί να παραμένει χαλαρό ακόμη και στη συναισθηματική ευαλωτότητα.

  • Η δυνατότητα να νιώθεις ότι ο άλλος σε σκέφτεται, ότι σε περιλαμβάνει εσωτερικά, ακόμα κι αν δεν σε καταλαβαίνει πλήρως.

  • Η μειωμένη έκθεση σε συναισθήματα που άλλοτε έμοιαζαν αφόρητα, σε ένα περιβάλλον που δεν σε κρίνει ούτε σε πιέζει να αλλάξεις βιαστικά.

Και όλα ξεκινούν από μια απειροελάχιστη, αλλά θεμελιώδη στιγμή: κάποιος που σε κοιτά χωρίς να απαιτεί, που σε δέχεται ακόμη και μέσα στην ασυνέπειά σου, την αντιφατικότητά σου,

την ευθραυστότητά σου.



ΠΗΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ : queen.gr

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για νέες εκδηλώσεις, άρθρα, σεμινάρια;


Γραφείτε στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό μας δελτίο και κατεβάστε άμεσα δωρεάν, το ebook μας για το πως να αποκτήσετε μεγαλύτερη ροή στη ζωή σας

Δεν στέλνουμε μηνύματα spam